Skip to main content

Koninklijk atheneum Grimbergen en basisschool de Regenboog

Nieuwbouwuitbreiding en verbouwingswerken te Grimbergen

Een samenwerking voor het GO! gemeenschapsonderwijs met OSK-AR -die instonden voor het architecturale ontwerp- en atelier Gras. 
Het team van ABETEC stond in voor de studie stabiliteit, technische uitrusting, EPB en opvolging van de volledige werken. 
Opdrachtgever
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Bouwplaats
Grimbergen
Gebouwtype
Sport en educatie
Sector
Onderwijs
Vloeroppervlakte gebouw
2 470 m²
Projectfiche
KA en BS @ Grimbergen
KA en BS @ Grimbergen
De gemeente Grimbergen kampte reeds jaren met een capaciteitsproblematiek in het basisonderwijs, een trend die zich de laatste jaren heeft verder gezet in het secundaire onderwijs. Ook de gebouwen van het atheneum waren volledig opgebruikt, sportzalen waren omgebouwde oude werkhuizen. De speelplaatsen begonnen te verzakken en er waren geen schuilmogelijkheden bij slecht weer.

Het was dus hoog tijd voor iets nieuws!

Een nieuw gebouw op de bestaande site, dat de basisschool en het atheneum verbindt. Om de overgang van het zesde leerjaar naar het eerste middelbaar vlotter te laten verlopen, delen de leerlingen van het zesde leerjaar en het eerste en tweede middelbaar het nieuwe gebouw.
Hierin vinden we klaslokalen voor het zesde leerjaar, levensbeschouwelijke vakken, taalklassen, een PO lokaal, een MO lokaal, een nieuwe sporthal en bijhorende ruimtes.

Een functioneel en duurzaam gebouw waarmee de school weer vele jaren verder kan groeien.

Maar ook de bestaande basisschool werd in dit project onder handen genomen. Door de leerlingen van het zesde leerjaar naar de nieuwbouw te laten schuiven, kwamen er klassen vrij. Wilt de basisschool verder uitbreiden, dan hebben ze nood aan een 3-ledige structuur in de kleuterschool (3 klassen van elk jaar). De vrijgekomen klassen zijn nu ingezet als extra kleuterklassen, wat enkele kleine ingrepen zoals een aanpassing van het sanitair inhield.

Tot slot werd de speelplaats van het secundair onderwijs gerenoveerd. Met de nodige aandacht voor het groene karakter van de site en met voldoende sport- en ontspanningsmogelijkheden. Wanneer het slecht weer is, hebben de leerlingen nood aan een schuilplaats, dus ook een luifel werd voorzien.

Sinds september 2021 hebben leerlingen van het Koninklijk atheneum Grimbergen en basisschool de Regenboog hun intrek genomen in de nieuwe lokalen.