Skip to main content

Atheneum D'Hek

Newly built school on an existing campus

Study and follow up of: stability, technics, EPB and infrastructure in temporary association with Low architects.
Customer
GO! Education of the Flemish Community
Building place
Landen
Type of building
Sport and education
Sector
Public sector, Education
Floor space of the building
2 677 m² + 2 600m² environment construction
Project sheet
Atheneum D'Hek @ Landen
Atheneum D'Hek @ Landen
The project includes a new building situated on an existing campus, situated in a rural and traditional municipality and contributes to the realisation of a community school.
The campus is situated in a green environment where there was sufficient space for expansion without touching the green zones on and around the playground.

Due to a further increase in the number of pupils and the presence of a few old dilapidated pavilions and an old workshop, which no longer met current norms and standards, it was decided to build a new building project in which the next classrooms will be accommodated:
  • Theory and practice rooms for the mechanics department on the first floor
  • A workshop for the metal/mechanics department on the ground floor
  • Theory rooms for the construction department on the ground floor
  • A workshop for the construction department on the ground floor
  • Classrooms for the ground floor nursing-food department
  • Two didactic kitchens on the first floor
  • An office for the TAC on the first floor
  • Towards sustainability, the design of a compact building is crucial to minimize energy losses through transmission. The building has been designed to be virtually thermal bridge free and to achieve an airtightness of v50 of 4.5 m³/hm².
  • To prevent overheating, screens were installed on the east and south facade.
Through a thorough design of an energy-conscious building, a K level of K24 was reached where the requirement is K40.

The generation system for heating is common to the entire new building.
There are two condensing gas boilers, which are responsible for the heating water production, which is weather dependent.
Condensing gas boilers achieve efficiencies of up to 107% and the condensing effect of the boiler is also guaranteed by the use of low-temperature regimes.
The temperature regime is calculated at a maximum of 60/40 °C. By using these low temperature regimes, the energy performance of the technical system is maximised.
An autonomous system is provided for the control, which is connected to the existing building management system.

Skirting radiators have been installed in front of the classrooms with high windows to compensate for the "cold trap" at the windows, these are complemented by classic and robust radiators where necessary. In the other classrooms, classic radiators are provided (with the exception of the workshops.
The radiators are equipped with thermostatic taps of the "utility model" type where the adjustment of the set temperature can only be done with adapted tools.

For the workshops, fast, water-fed ceiling radiators were chosen as the delivery system. This makes it possible to claim heating very quickly, as well as saving on heating when the hall is not used for several hours. The panels, like radiators, are adjusted once and contain no mechanical or rotating parts and are therefore maintenance-free and have an almost unlimited lifespan.

The ventilation in classrooms and small rooms is done with a ventilation system C+ (natural supply, mechanical extraction).
In view of the E-level to be achieved, a pollution-dependent control is applied. In the new EPN method of the VEA, a reduction factor of 0.8 is allocated for clock control only for the classes, while the pollution control receives a reduction of 0.7 for all rooms. 
Electronically controlled air quality control valves are used per room, which regulate the amount of extracted air according to the occupancy of the room. The autonomous fine control valve is equipped with air quality sensors CO2 and H2O that measure the indoor air quality of the extracted air flow from the room. Based on the air quality, the valve blade is automatically placed in the correct position.
Via the central pressure-controlled fan, the outside air is discharged via a duct network then installed in the suspended ceilings of the corridors.
The supply of fresh air is provided via self-regulating window grilles which are placed on the glass and achieve an air flow rate of 116 m³/h/m.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. This includes cookies from third party social media websites when you visit a page that contains embedded content from social media. Such third-party cookies may track your use of this website. If you continue to use this website, we will assume that you are happy to receive all cookies on this website. However, you can change your cookie settings at any time by deleting your cookies for this domain.