Skip to main content

Topsportschool Antwerpen

Bouwen van een passieve topsportschool

Studie technieken en EPB i.s.m. Companie-O architecten.
 
Opdrachtgever
AG Vespa
Bouwplaats
Wilrijk
Gebouwtype
Sport en educatie
Sector
Publieke sector, Onderwijs
Vloeroppervlakte gebouw
5 600 m²
Projectfiche
Topsportschool @ Wilrijk
Topsportschool @ Wilrijk

AG VESPA heeft in opdracht van het stedelijk Onderwijs Antwerpen een volledig nieuwe topsportcampus gebouwd op Fort VI te Wilrijk. De school huisvest ruim honderd leerlingen van het middelbaar onderwijs die, in samenwerking met verschillende sportfederaties, worden begeleid tot topsporter. Buiten de schooltijd wordt de accommodatie opengesteld voor plaatselijke sportclubs.

In de betonnen sokkel van het gebouw is de sporthal, de judo- en taekwondozaal en de bijhorende ruimtes zoals fitness en refter ondergebracht. Het zijn eerder gesloten, afgeschermde ruimtes uit beton, waar de topsporters zich helemaal kunnen focussen op hun atletische prestaties. De sokkel is 8,5 m hoog en ongeveer 54 x 57 m breed en werd ter plaatse gestort, een technische uitdaging. De schuine wanden in groen beton worden overgelaten aan de natuur zodat mossen en planten er kunnen groeien.

In de bovenste schijf bevinden zich de leslokalen van de school achter een volledig, verdiepingshoge beglaasde gevel met centraal in de schijf een patio. De wijzigende samenstelling van het driedubbele glas zorgt voor een variërende gevel, soms licht transparant tot volledig spiegelend. De schijf bestaat uit een lichte staalstructuur met een lengte van 50 m.

De school is volgens de passiefhuisstandaard gebouwd en zeer energiezuinig. Er wordt ingezet op regenwaterrecuperatie, warmterecuperatie uit het afgevoerde douchewater en energiezuinige verlichting. Op de luifel van de overdekte speelplaats zijn zonnepanelen geplaatst.