Skip to main content

Ter Engelen

Uitbreiding van een woonzorgcentrum

Opdrachtgever
WZC TER ENGELEN
Bouwplaats
Lokeren, België
Gebouwtype
Zorg en wonen
Sector
Huisvesting
Projectfiche
Ter Engelen @Lokeren
In Lokeren, op nog geen 4 km rijden van ons kantoor, is één van onze werven in volle uitvoering: de uitbreiding van het woonzorgcentrum Ter Engelen. Het nieuwe gebouw wordt voorzien op een perceel naast het bestaande WZC.

Het nieuwe en het bestaande gebouw zullen met elkaar verbonden worden via een skybridge. De brug, die uitgevoerd zal worden in glas, zal niet enkel overdag een eyecatcher zijn in de omgeving, maar zal ook ’s nachts in het oog springen door de architecturale nachtverlichting.

Rekening houdend met de bestaande niveauverschillen van het bestaande WZC enerzijds en de bestaande toestand van het maaiveld anderzijds, is het concept als volgt ingedeeld:

De half ondergrondse kelderverdieping omvat de technische ruimten en de individuele bergingen t.b.v. de assistentiewoningen, dit alles met beveiligde toegangen.

Het gelijkvloers geeft plaats aan 10 assistentiewoningen, elk met een inkom, zit- en eetruimte, open keuken, sanitaire ruimte met walk-in shower, slaapkamer, berging en ruime inpandige terrassen.
De gangruimte tussen de verschillende flats is doelbewust als ‘open space’ ontworpen met verschillende gespreks-, kaart- en leeshoekjes. Een speelse en aangename locatie waar residenten gezellig kunnen samenkomen.

De eerste verdieping is een kleinschalige woonruimte voor 16 bewoners. Er zijn 2 ruime livings voorzien en een mooi terras. De dienstruimten zijn in een centraal middenblok gevestigd. De woning wordt huiselijk ingericht zodat er een warm thuisgevoel ontstaat.
De diverse zit-, en ontmoetingshoeken zijn nauw verweven met de ‘open space’ van de verdieping, zonder dat er doodlopende bewegingsruimte ontstaat voor de bewoners.

De utilityruimten sluiten centraal en oordeelkundig aan met de kamers (clusters), waardoor het gebruiksgemak voor de zorgmedewerkers, het visuele aspect en de veiligheid dan ook optimaal zijn.

De infrastructuuruitrustingen zijn ontworpen conform de vigerende wetgevingen en herbergen een omsloten (afval-)container en leeggoedruimte, een ruime fietsenberging en de nodige wegen en parkeerplaatsen. De focus ligt hier op een optimale bereikbaarheid en gebruikscomfort.

ABETEC staat in voor het architecturale ontwerp, stabiliteit, technieken, infrastructuur, EPB en veiligheidscoördinatie.