Skip to main content

Drylock Zele

Gevelrenovatie

Een energiezuinige en duurzame gevelrenovatie.
Opdrachtgever
DRYLOCK
Bouwplaats
ZELE
Gebouwtype
Kantoren
Sector
Private sector
Projectfiche
DRYLOCK @ ZELE
DRYLOCK @ ZELE
In mei 2022 zijn de sloop- en voorbereidingswerkzaamheden gestart voor een nieuw, veelzijdig project in de gemeente Zele. Wat startte als een ‘eenvoudige’ gevelrenovatie groeide uit tot een totaalrenovatie met enkel behoud van de ruwbouwstructuur. ABETEC architecten & ingenieurs nam hierin het voortouw op gebied van architectuur, EPB, elektriciteit, technieken, stabiliteit en infrastructuur.

In oktober 2023 heeft de Spinnerijstraat in Zele een compleet nieuwe aanblik gekregen. De buitenschil van het hoofdkantoor van Drylock werd gestript en in de plaats kwam een nieuwe glazen vliesgevel. Op de vier hoeken werd er een substructuur geplaatst ter bevestiging van de bovendakse reclamepanelen. Deze staalconstructie benadrukt het industriële karakter van Drylock.

De zonwering bevindt zich in het spouwblad van de beglazing en is uitgerust met een automatische regeling die zich aanpast naar de stand van de zon. Dit resulteert niet alleen in een comfortabele werkomgeving, maar draagt ook bij aan een behoorlijke energiebesparing. Indien er toch extra verwarmd of gekoeld moet worden, kan het gebouw rekenen op een warmtepomp met een BEO-veld van 16 boringen op 140 meter diep. Deze warmtepomp stuurt zowel ventilo-convectoren, SAPP plafonds als vloerverwarming.  Op deze manier hoeven er geen fossiele brandstoffen meer worden verbruikt.

Bij de inrichting van de kantoren werd er extra aandacht besteed op vlak van akoestiek, verlichting, ventilatie alsook temperatuur om een aangename werkomgeving te creëren.

Voor de materiaalkeuze lag de focus op (her)gebruik van duurzame materialen. 

Men mag dus besluiten dat deze werkzaamheden niet alleen het uiterlijk ingrijpend hebben veranderd van het gebouw, maar dat ook mens en milieu baat hebben bij deze renovatie.