Skip to main content

Royal atheneum Tervuren

A new compact hexagonal volume as a pivot point

A design and build collaboration with the team of ABETEC, Osk-ar, construction company Dethier and Grasland, where ABETEC and Osk-ar are jointly responsible for the architectural design. ABETEC will also take care of the studies and monitoring of stability and techniques, as well as the site monitoring, EPB and safety coordination.
Customer
GO! Education of the Flemish Community
Building place
Tervuren
Type of building
Sport and education
Sector
Public sector, Education
Floor space of the building
2 780 m² new construction + 400 m² rebuilding
Project sheet
Royal athenee @ Tervuren
Royal athenee @ Tervuren
By order of the GO! education of the Flemish Community, ABETEC, Osk-ar, construction company Dethier and Grasland have designed a new building for the campus of the Royal Atheneum in Tervuren.
A new building combined with a conversion: the new building includes a school for the third grade of primary education and the first grade of secondary education. The classrooms of the current primary school were rebuilt. The principles of the new building school were kept in mind when designing the rebuilding.

The brand new building is planned as a pivotal point between the existing buildings of the secondary and primary school. There is no clear front or back to the new volume, as it has a hexagonal shape with obtuse angles. In this form, which is conceived as an upward, uninterrupted spiral within the hexagonal shape, there is room for seven units, supplemented by three centrally located classes for STEM, creativity and a didactic kitchen. A grandstand staircase is also incorporated. The obtuse corners in turn define quality outdoor spaces with views and soften the boundary between indoor and outdoor spaces.

In order to stimulate spontaneous interaction between the learning groups, the units and classes flow into each other both visually and physically.

The footprint of the new building was kept to a minimum in order to make maximum use of the available green space for the pupils.

In a first phase, work on which started at the end of November 2020, the new building will be completed.
In a second phase, the classrooms of the primary school and the multifunctional hall will be renovated, as well as the surrounding area.

The end of all works is planned for the summer of 2022!