Skip to main content

KTA Mobi

Nieuw project voor het GO!

Voor het Vlaamse gemeenschapsonderwijs GO! zal het team van ABETEC een nieuwe werkloods met omgevingsaanleg ontwerpen.
Een multidisciplinair totaalproject!
 
Opdrachtgever
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Bouwplaats
Oostakker (Gent)
Gebouwtype
Overheid
Sector
Onderwijs
Vloeroppervlakte gebouw
1 840 m²
Projectfiche
KTA Mobi @ Oostakker
KTA Mobi @ Oostakker
KTA Mobi wil met 127 leerlingen verhuizen van Drongen, waar ze nu loodsen huren, naar Oostakker waar ze reeds over een campus beschikken. Hiervoor dient er een werkloods gerealiseerd te worden van 1 840m². De leerlingen van landbouwmechanisatie, opleiding tot bestuurder van vrachtwagens en landbouwvoertuigen, moto-onderhoud en automechanica moeten in de nieuwe gebouwen terecht kunnen voor hun opleiding.

Het GO! wilt de potenties van de bestaande vervallen site maximaliseren door een deel van de bestaande gebouwen af te breken, anderen in gebruik te houden en ook een nieuw schoolgebouw te realiseren. De bestaande gebouwen die in gebruik zijn op dit moment, dienen ook tijdens de werkzaamheden in gebruik te blijven mét waarborg van de veiligheid van alle leerlingen uiteraard. 

De site is gelegen in een unieke groene ruimte in de omgeving. ABETEC wilt eenheid creëren en heeft daarom in het ontwerp een groene boomgaard voorzien met nieuwe grote bomen maar voornamelijk met een grid van lage krentebomen, als identiteit van de campus. Het zicht op de groene ruimte wordt behouden door grote raampartijen die we voorzien in de loods. De leraarskamer wordt op het verdiep voorzien, zodat zij zicht hebben op alle werkruimtes, instructieruimtes en labo's.

Uiteraard dient er ook naar gebruikscomfort te worden gekeken met een zo laag mogelijke energiekost. Natuurlijk zitten we hier in een schoolomgeving en dus hebben we de ontwerpcriteria opgesteld door AGION gevolgd, waarbij we tot een prettige leef- en leeromgeving voor leerlingen en leerkrachten kunnen komen. Een gezonde omgeving creëren waar luchtkwaliteit, temperatuur, verlichting en akoestiek hoog op het lijstje staan en waar de klassieke problemen van te warm, te koud, teveel lawaai verdwijnen. 
Voor de landschapsarchitectuur werkt ABETEC samen met atelier GRAS.

Na Zavo Zaventem, VTI Deurne, het technisch instituut in Bree, basisschool Merlijn in Tongeren en nog vele andere, opnieuw een mooie samenwerking met GO!