Skip to main content

Pers Werkgerelateerd
ABETEC bouwt opnieuw mee aan het onderwijs!

Een wedstrijd uitgeschreven door het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

vrijdag, 11 september 2020
Een multidisciplinair project volledig in handen van ons professionele team!

KTA Mobi wil met 127 leerlingen verhuizen van Drongen, waar ze nu loodsen huren, naar Oostakker waar ze reeds over een campus beschikken. Hiervoor dient er een werkloods gerealiseerd te worden van 1 840m². De leerlingen van landbouwmechanisatie, opleiding tot bestuurder van vrachtwagens en landbouwvoertuigen, moto-onderhoud en automechanica moeten in de nieuwe gebouwen terecht kunnen voor hun opleiding.

Het GO! wilt de potenties van de bestaande vervallen site maximaliseren door een deel van de bestaande gebouwen af te breken, anderen in gebruik te houden en ook een nieuw schoolgebouw te realiseren. De bestaande gebouwen die in gebruik zijn op dit moment, dienen ook tijdens de werkzaamheden in gebruik te blijven mét waarborg van de veiligheid van alle leerlingen uiteraard. 

De site is gelegen in een unieke groene ruimte in de omgeving. ABETEC wilt eenheid creëren en heeft daarom in het ontwerp een groene boomgaard voorzien met nieuwe grote bomen maar voornamelijk met een grid van lage krentebomen, als identiteit van de campus. Het zicht op de groene ruimte wordt behouden door grote raampartijen die we voorzien in de loods. De leraarskamer wordt op het verdiep voorzien, zodat zij zicht hebben op alle werkruimtes, instructieruimtes en labo's.
Uiteraard dient er ook naar gebruikscomfort te worden gekeken met een zo laag mogelijke energiekost. Natuurlijk zitten we hier in een schoolomgeving en dus hebben we de ontwerpcriteria opgesteld door AGION gevolgd, waarbij we tot een prettige leef- en leeromgeving voor leerlingen en leerkrachten kunnen komen. Een gezonde omgeving creëren waar luchtkwaliteit, temperatuur, verlichting en akoestiek hoog op het lijstje staan en waar de klassieke problemen van te warm, te koud, teveel lawaai verdwijnen. 
Voor de landschapsarchitectuur werkt ABETEC samen met atelier GRAS.

Het wedstrijdontwerp kon de goedkeuring van de wedstrijdjury van het GO! wegdragen, maar zal op basis van besprekingen en ontwerpvergaderingen met de directie en de gebruikers van de school nog bijgeschaafd worden. We kijken er dan ook naar uit om de komende maanden met hen verder aan de slag te gaan!

Na Zavo Zaventem, VTI Deurne, het technisch instituut in Bree, basisschool Merlijn in Tongeren en nog vele andere, opnieuw een mooie samenwerking met GO!
KTA Mobi in Oostakker