Terug naar overzicht NIEUWS

Scholencampus SHAPE

Een internationale school voor een internationale toekomst…


Joint venture ABETEC & Mitchell Giurgola architecten voltooiden in 2009 het masterplan voor de 8,70 ha grote International School van SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) in Mons. Hun gebouwen waren fysiek en functioneel verouderd en vormden een hinderpaal in de educatieve opdracht. Een ambitieus plan dat in fasen diende te worden uitgevoerd omdat de scholen operationeel dienden te blijven tijdens de bouwwerken. Fase 1 = basis- en middenschool, fase 2 = middelbare school, fase 3 bestaat uit 3 schoolgebouwen (Duitsland, UK-Canada en 4Naties)


De filosofie is gericht op het begrip van de school als een “Global Community”, waar aan de studenten iedere mogelijkheid wordt geboden om vertrouwd te raken met andere nationaliteiten, het bestuderen van hun culturen en om hun standpunten te begrijpen. Hiertoe werd in het midden van de campus een groot open plein “de Commons” aangelegd voor de studenten. “Commons” werden samen met het gemeenschappelijke speelveld, de sportterreinen en de multifunctionele ruimte zo ontworpen dat ze uitnodigen tot gemeenschappelijk gebruik en interactie tussen alle scholen.


Alle daken van de scholen zijn vegetatiedaken wat zorgt voor natuurlijke waterbuffering alsook de temperatuurbeheersing van het dakoppervlak. Regenwater wordt gerecupereerd, er is een overkapping gemaakt in zink om oververhitting in de zomer tegen te gaan en in de winter zon door te laten voor optimale zonnewinst.


De derde fase van dit project, de internationale scholen (Duitsland en UK-CAN), werden op 13 september 2018 voorlopig opgeleverd en in gebruik genomen. Het gebouw van de 4 Naties wordt in oktober 2019 voorlopig opgeleverd.
ABETEC stond in voor het volledig ontwerp, het nazicht van de materialen en plannen in uitvoering en het deontologisch toezicht als architect.